Палми, от които се добива захар

Posted on 00:59 | By Unknown | In

Arenga pinnataЗахарната палма (Arenga pinnata), винената палма (Raphia vinifera), както и парливата палма (Caryota urens) отделят захарен сок, който месеци на­ред изтича от раните на отря­заните съцветия. От сгъстения сок се добива сурова захар, а след ферментация се получа­ва палмово вино (тоди). По подобен начин се събира сок от палмирската палма (Boras­sus frabellifer). От този сок се произвежда палмова захар (джегъри), палмово вино, а чрез дестилация - арак. Пре­комерното използване на медената палма (Jubaea chilensis), сгъстен сок се продаваше като „палмов мед", имаше трагични последствия и дове­де през 1971 година до пълна­та забрана за извличане на сок с цел защита срещу изчезва­нето на дървото.