ПАЛМИТЕ - РАСТЕНИЯ НА РЕКОРДИТЕ

Posted on 03:22 | By Unknown | In

От край време палмите са очаровали хората. Още преди хилядолетия им се възхища вали и ги почитали, не на пос ледно място поради разнооб разните възможности за из ползването им. Много преди нашето летоброене асирийци-те се научили да опрашват женските финикови палми, за да дават повече плод. При някои народи, които жи веят в пълна хармония с при родата, двудомството на реди ца родове е довело до религи озно одухотворяване и прек лонение пред палмите, което отчасти се е съхранило до днес.

В древна Гърция палмата била символ на славата и по бедата, а палмовата клонка (лист от палмата Phoenix) и днес е символ на мира не само за християните. Влизането на Исус Христос в Иерусалим на Връбница било ознаменувано чрез покриване на пътя му с палмови листа. Днес палмо вите листа и съцветия се из ползват при религиозни цере монии за украса на храмове те.

През 17-и и 18-и век пътува щите по море ботаници харак теризират палмите като „най-полезните дървета на света". Поради елегантния им вид шведският естествоизпитател Линей (1707-1778) ги нарича „принцеси на растителния свят". Те ярко се отличават от всички останали растения по своя хабитус, характерната форма на листата и по строе жа на стъблото, а силно ди ференцираното разнообразие на техните форми е несравни мо с никое друго растително семейство. Някои видове дори са достигнали интересни ботанически рекорди.