Livistona

Posted on 04:03 | By Unknown | In

Известни са повече от 30 вида. Те са здрави ветрилни палми, които, с едно изключение, образуват солитерни стъбла. Познати са с името „чадърести палми". Към средното до високо стъбло от основата до кичура от листа се закрепват частично листни основи, при някои видове те се запазват само под короната. Тя се състои от множество осеяни с бодли по дръжките, костапалматни листа, които са нарязани до половината или повече на отделни лъчи. На върха те са разцепени на две, често завършват с дълги влакна накрая. Цветовете са обикновено двудомни, но има и растения само с мъжки цветове.

Произход: Най-много видове произхождат от Австралия, други от Малайския архипелаг и югоизточна Азия. Те се срещат в строго диференцирани зони. Някои видове са приспособени към обилни валежи, други към периоди на суша. Повечето обичат влажна почва и много светлина, някои предпочитат сянка. Видовете L australis, L decipiens, L chinensis и L saribus понасят без увреждания дори лек мраз. Това ги прави особено подходящи за отглеждане в контейнери при европейския климат.

Видове палми - Rhapis

Posted on 04:01 | By Unknown | In


Известни са 17 вида Rhapis, които образуват храсти. Характерни за тях са тръбовидните стъбълца. Всички видове пускат издънки, от които се развиват стъбла. Те са обвити с кафяво лико, което постепенно посивява. Малките ветриловидни листа са насечени почти до началото на дръжките на еднакво широки сегменти, а по ръба са леко назъбени. Видовете са двудомни.

Произход: Родината на тези палми е Източна Азия, от Тайланд до Китай. Те растат в горските субтропични и тропични райони с обилни валежи.

Видове палми - Pritchardia

Posted on 03:59 | By Unknown | In

Известни са 38 вида Pritchardia. Това са великолепни ветрилни палми с костапалматни, почти кръгли листни петури и невъоръжени листни дръжки. В миналото палмата била причислявана към род Washingtonia. Видовете имат гладки солитерни стъбла на пръстени, чиято височина е различна при различните видове. Цветовете са двудомни.

Произход: Родът се среща само в няколко островни групи в Тихия океан, повечето на Хавайските острови, а други на островите Фиджи и Сандви-чевите острови. Те виреят в дъждовните райони в почви от вулканичен произход.

Видове палми - Hyophorbe (syn. Mascarena)

Posted on 03:58 | By Unknown | In

Родът обхваща 5 вида, които спадат към най-своеобразните перести палми. Всички се характеризират с издути стъбла, които при някои видове (напр. Н. amaricaulis) изглеждат напълно еднакви на една и съща възраст. Пръстеновидно набраздените стъбла завършват със светлозелена корона, която има само няколко силно огънати листа. Съцветията имат мъжки и женски цветове.

Произход: Родината на рода са Маскаренските острови. Там се срещат в горите и по крайбрежието върху вулканична или варовита почва. За съжаление са застрашени от изчезване. В миналото плодовете на хиофорбе се използвали за фураж.

Butia capitata

Posted on 03:25 | By Unknown | In

Видът е богат на форми. Стъблото достига височина над 5 м при диаметър до 50 см. Близо до земята то е по-дебело. В основата си листните дръжки са въоръжени по ръба и обвити с ликови влакна. Впечатлява синьо-зеленият до сиво-зелен цвят на перата. Жълтите до червени плодове имат диаметър около 4 см. От ароматната им, сочна месеста част се произвежда желе.

Култивиране: Buttа е растение с атрактивна форма и цвят на листата може да зимува в условията на студена къща, а през лятото се оставя на слънчево място. То е много устойчиво, но расте бавно. Ето защо трябва винаги да му се осигуряват добри условия за живот.

Видове палми - Howeia

Posted on 06:10 | By Unknown | In

Видове палми - Howeia
От рода са известни само два вида, завладели домовете още в началото на нашия век, тъй като са идеални стайни растения. По-старите имат зелени, гладки стъбла без корона с ек-видистантни, светли пръстени. Те достигат височина над 12 м и имат дълги и гъсти пера върху гладките дръжки с полукръгло сечение. Целият лист, както и перата, разположени по двойки, са леко провиснали надолу. Растенията са със солитерни стъбла, еднодом-ни, с отделни мъжки и женски цветове.

Произход: Родът е разпространен на островите Лорд Хауи, където е открит през 1870 година и класифициран неправилно към род Kentia. През 1877 г. италианският специалист по палми определя родовото наименование Howeia.

Видове палми - Chrysalidocarpus

Posted on 05:54 | By Unknown | In

Родът обхваща над 20 едностъблени или многостъблени стройни перести палми, чиито тръбовидни листни основи при някои видове почти образуват корона. Стъблата на някои видове, с еднакво отдалечени един от друг пръстени, достигат 15 м височина. Всички видове са невъоръжени. Характерните извити листа имат гъсти пера от двете страни на централния нерв. Заострените и източени перести листа са увиснали надолу в дъга. Chrysalidocarpus има разнополови цветове на едно растение.
Произход: Тропическа палма, която вирее в богатите на валежи райони на Мадагаскар, Коморските острови, както и на Пемба и в Танзания. Благодарение на способността й за приспособяване към по-хладна среда тя е търсено контейнерно растение.

Видове палми - Copernicia

Posted on 06:00 | By Unknown | In

Този род, известен като восъчна палма, дължи името си на свойството да отделя восък по листата. Листата са ветрилообразни и образуват гъст кичур. Различните видове имат различно високи солитерни стъбла, а някои от тях - сложни стъбла. Често горната част на стъблото е обвита като с пола от изсъхнали, насочени надолу листа. Дължината на листните дръжки е различна в зависимост от вида, при някои видове (напр. С. rigida) „полата" липсва. Ръбовете и основата на дръжките са с бодли. Видовете Copernicia имат груби, костапалматни листа, които са наделени на сегменти почти наполовина.

Произход: Copernicia не е много широко разпространена. Южна Америка, Хаити и Куба (тук се срещат 25 ендемични вида върху тясно ограничени територии) са единствените райони на разпространение. Палмите виреят в савани и гори, някои видове само върху серпентинни или силикат-ни скали. Обикновено растат на сравнително сухи места, а покрай бреговете или речните корита понякога ги залива вода.

Видове палми - Coccothrinax

Posted on 04:17 | By Unknown | In

Към рода принадлежат 20 вида тънкостъблени палми с тънки, разперени перести листа. В миналото бе класи-фицирана към род Thrinax. Всички видове са с единични стъбла, гладки или покрити с прикрепените към тях листни основи на умрелите листа или с лико. Отгоре палматните листни пету-ри са блестящо зелени, а отдолу с по-светъл до сив оттенък. Върховете на лъчите на ветрилата са разположени почти в кръг. Coccothrinaxима съцветия с двуполови цветове, от които се развиват дребни, кафяви до черни плодове. Характерно за вида е, че семената са набраздени, с рисунък или сплескани.

Произход: Coccothrinax се среща в южна Флорида, островната част на западна Индия и северните райони на Южна Америка.Там тя вирее в гори, крайбрежни области и варовити, а понякога и влажни почви.

Кокосова палма

Posted on 04:14 | By Unknown | In

Кокосова палма
Популярната кокосова палма, Cocos nucifera, е единственият вид от рода Cocos. С геометричната форма на перестите си листа тя е една от най-красивите тропически палми. Кокосовата палма е едностъблена, рядко се наблюдава образуване на леторасти. Стройното й сиво стъбло достига височина 30 м и е извито по различен начин. По цялата дължина има белези с форма на лунен сърп, а в горния край - останки от листни основи. Произход: Кокосовата палма е типично тропическо растение. Тя вирее предимно при постоянно влажни и топли условия и почти не се среща по-високо от морското равнище. Разпространена е по всички тропически крайбрежия, но и до днес родината й не е известна точно. Приема се, че произхожда от западната част на Тихия океан или островите на Индийския океан.