Видове палми - Chamaerops

Posted on 03:56 | By Unknown | In

Родът има само един вид и е известен с името „миниатюрна палма". Обикновено тя образува сложни стъбла с различна височина. При диворастящите растения отделните стъбла достигат височина 6 м, но култивираните -едва 3 м. Някои остават без стъбла. Листният кичур се състои от груби, жилави ветриловидни листа, чиито дръжки са въоръжени с остри бодли по ръба. Перата на листата са разцепени на две в края. Съцветието се появява между листните основи и има мъжки или женски цветове върху различни растения. Има обаче и двуполови цветове, както и мъжки и женски цветя на едно и също растение.Плодове-те са овални с дължина около 2 см, жълти, червени или кафеникави на цвят.

Произход: Chamaerops е естествено разпространена в крайбрежните райони на Средиземно море. Среща се по-често в западната част.

Видове палми - Chamaedorea

Posted on 03:29 | By Unknown | In

Това е най-богатият на видове род сред палмите. Той обхваща повече от 130 вида. Касае се за стройни, нежни, перести палми без бодли, които виреят в ниските части на влажно-студените гори. Chamaedorea е двудом-на. Едностъблените видове достигат височина на стъблото няколко метра. Тези, които пускат издънки, растат на групи и остават по-ниски. Срещат се и пълзящи видове, например С. eliator. Всички видове растат бързо и имат подобни на бамбук, гладки, зелени стъбла, със светли пръстени на мястото на старите листа. Някои видове образуват корона. Малобройните листа имат елегантно оформени меки пера. При някои видове листата са ненаделени, например С. ernesti augustii.

Видове палми - Caryota

Posted on 03:26 | By Unknown | In

Поради формата на перестите листа видовете Caryota (известни са 27) се наричат общо палми рибена опашка. По размер те са средноголеми до големи, едностъблени или пускащи леторасти. Видовете са двойноперести, тоест всяко странично перо е допълнително пересто разчленено. Първото съцветие се появява между основите на горните листа, а последното - след много години близо до земята. След това дърветата умират. Плодовете са с големина на череша, червени до кафяви, а месестата им част (особено при С. mitis) съдържа оксалатни кристали, които причиняват възпаления на кожата. Необикновени са триъгълните до конусовидни единич¬ни пера. Еднаквите нерви, които из¬лизат от основата на перата, завърш¬ват по неравномерно назъбения, като накъсан, ръб на перестите листенца. Тази особеност е характерна за всички видове Caryota.

Видове палми - Buttа

Posted on 01:23 | By Unknown | In

Разграничаването на отделните видове Butta е трудно, ако няма плодове за сравнение. Те лесно хибридизират помежду си, а понякога и с близките родове Arecastrum или Syagrus, което увеличава объркването. Butia образува единични стъбла, които дълго време са обвити с листните основи на умрелите листа. С напредване на възрастта те изпадат и оставят пръстеновидни белези по циментовосивото стъбло. Растенията не образуват корона, дългите заострени перести листа са насочени нагоре и провиснали в елегантна дъга подобно на Arecastrum. Те са неравномерно под-редени по средния нерв, някои от тях по двойки или тройки.

Произход: Родината на това растение е Бразилия, но се среща още в Парагвай, Уругвай и северна Аржентина. В южна Бразилия Butia вирее като декоративно растение дори в райони, където през май настъпват леки застудявания.

Brachea armata

Posted on 01:16 | By Unknown | In

Поради сребристо-сините си до синьо-сиви листа, покрити с тънък восъчен слой, видът е наричан още „синя хесперидна палма". Твърдите ветриловидни листа са нарязани до центъра и още веднъж по същия начин до върха на всеки лъч от ветрилото. Листната дръжка е въоръжена по ръба с насочени надолу бодли.

Brahea edulis
Тя се отличава от предния вид по това, че е по-ниска, има по-тънко стъбло, изцяло или почти невъоръжени листни дръжки, много по-къси съцветия и светлозелени листа. Ягодовите плодове са ядливи.

Archontophoenix cunninghamiana

Posted on 06:45 | By Unknown | In

Най-ясният отличителен белег от Archontophoenix alexandrae е зеленият цвят на горната и долна част на перата. Централният нерв отдолу е покрит от двете страни с кафяви, мъхести люспички. Основата на стъблото не е удебелена, разстоянията между пръстеновидните белези са по-големи, отколкото при предишния вид.

Култивиране на палми Borassus

Posted on 04:17 | By Unknown | In

Палмирската палма е интересно явление, но рядко се култивира при домашни условия. Съответно на родния й климат Borassus се отглежда в условия на топла къща, тоест подобно на Brahea. Подходящ субстрат е хранителната, водонепропусклива почва.

Arecastrum romanzoffianum

Posted on 06:58 | By Unknown | In

Arecastrum romanzoffianum
В по-старата литература видът се по сочва като Cocos piumosa, Cocos romanzoffiana и C. botryophora. Под Cocos australis се разбира Arecas trum romanzoffianum var. australe. Жълтите до оранжевочервени пло дове достигат дължина 25 мм и са ядливи.

Култивиране на Areca

Posted on 06:54 | By Unknown | In

Areca catechu обича много топлина. През нощта температурата не трябва да пада под 18° С, а през деня да се покачва с няколко градуса. Висока влажност на въздуха и сенчесто място са условия за добър растеж. Ако палмата е в стая, на влажността на въздуха около нея трябва да се обръща особено внимание. Важно е да се прилага често пулверизиране, коренището да бъде винаги влажно. Освен това тя трябва да бъде поставена над водна площ или в растителен остров. Areca catechu се чувства най-добре във влажно и топло помещение.

Видове палми - Brahea

Posted on 03:15 | By Unknown | In

Известни са 12 вида Brahea, включи телно тези, които по-рано са смятани за отделен род Erythea. Касае се за ветрилообразни палми със силно стъбло, които може да достигнат височина 15 м. При по-младите палми то е обвито дълго време с прикрепени листни основи и напомня на род Trachycarpus. Но при Brahea основата на стъблото е видимо удебелена. Извън листните основи (обикновено в долната му част) стъблото е на пръстени. Листната корона се състои от повече или по-малко гъсти, слабо костапалматни, кръгли листа с жилава дръжка. Забележителни са дългите израснали от листните влагалища съцветия с яркожълти цветове. Произход: Родината на Brahea е областта между южна Калифорния до Хондурас и Гваделупа. Тя се среща в сухите и горещи райони, по планински склонове, варовикови скали, клисури и речни корита.

Borassus flabellifer

Posted on 04:15 | By Unknown | In

Borassus flabelliferВидът се нарича още палмирска или лонтарова палма. Множеството остри, радиално насочени навън листа придават на листния кичур сферичен вид. Листата са оформени почти в кръг, лъчите на ветрилото са прорязани до 50%, а листните дръжки са назъбени по ръбовете.

Култивиране на Arecastrum

Posted on 07:04 | By Unknown | In

Видът Arecastrum romanzoffianum е особено подходящ за култивиране у дома. Той е устойчив, няма специални претенции и има широка приспособителна способност. През лятото, ако му се осигурява достатъчно вода, обича да бъде на силно слънце. Зимува в условията на умерено топла къща, но търпи и температура под 10° С.

Култивиране на Archontophoenix

Posted on 06:48 | By Unknown | In

Вида вирее добре в прохладно помещение при много светлина, но понасят и сянка. Archontophoenix расте бързо и може да прекара зимата при температура ок. 10° С. В помещението трябва да се осигури достатъчна влажност на въздуха, за да се предпази от бързо изсъхване на върховете на листата. Листата трябва да се пулверизират често, а коренището да е винаги влажно. A. cunnunghamiana е нечувствителен към студ вид. Често го бъркат с Ptychosperma elegans, който има подкастрени и неравномерно назъбени перести листа.